Materialen - Scouting St. Jan Baptist (Scouting Heerlen)

“SponsorKliks,
Ga naar de inhoud

Materialen

Technieken > Abseilen

TOUW

Het touw dat we gebruiken is speciaal gemaakt voor aktiviteiten zoals klimmen en abseilen. Een touw dat veilig is om ermee te klimmen en abseilen is goedgekeurd door de UIAA (Union Internationale d'Association d'Alpinisme) of heeft een CE-keurmerk.
Of een touw is goedgekeurd staat op het einde van het touw. Daar staat ook of je touw enkel of dubbel moet gebruiken. (Voor het abseilen is dat niet zo belangrijk, maar als je gaat klimmen moet je daar zeker op letten.)


Het touw bestaat uit de kern en de mantel.
Je ziet op de tekening dat de kern weer is
opgebouwd uit dunnere touwen, die zijn
gemaakt van strengen, die weer bestaan
uit vezels. In de kern kunnen wel 52.000
draden verwerkt zijn.

Het touw moet sterk maar ook soepel zijn. Belangrijk is de elasticiteit het touw.
Een bergsporttouw is dynamisch. Dat betekent dat als je valt, je dan nog een stukje doorveert. Daarmee wordt een grote schok voorkomen, en daarmee de kans op verwondingen. Moderne touwen kunnen niet breken door een val erin te maken. Touwen kunnen wel "breken" als ze langs scherpe voorwerpen schuren.


Er zijn ook statische touwen. Deze touwen veren niet door als je erin valt. Ze worden vaak gebruikt bij speleologie, maar zijn niet geschikt om ermee te klimmen. Voor het abseilen kan je ze wel gebruiken. Let erop dat ze meer wrijving, en dus warmte, geven als het door je hand of acht glijdt.

Het touw is je belangrijkste hulpmiddel, dus het onderhoud is erg belangrijk. Laat een touw drogen als het nat is geworden (niet in de zon). Haal altijd alle knopen en kringels uit het touw als je het opbergt.


  • Zorg ervoor dat het touw niet onnodig vies wordt


  • Ga nooit op het touw staan


  • Haal een warme abseilacht zo snel mogelijk uit het touw


  • Ga altijd langzaam naar beneden
Houd je aan deze regels, degene van wie het touw is zal dat zeker waarderen.GORDEL, ACHT EN KARABINERS

Een ander belangrijk onderdeel van je uitrusting is de gordel (het zitje). Er zijn veel verschillende soorten gordels. Bij het abseilen gebruiken we meestal een heupgordel, meestal samen met een borstgordel.

Hoe je een heupgordel aan moet doen verschilt per gordel. als je er niet zeker van bent of je de gordel goed aan hebt, vraag dat dan aan de begeleiding. Vergeet niet de gesp terug te steken!Het veiligste ga je abseilen met ook nog een borstgordel om. Trek je gordels altijd strak genoeg aan.

Gebruik ook altijd een schroefkarabiner, en draai deze ook dicht! Het is niet veilig om te gaan abseilen met een niet dichtgedraaide karabiner.
Zo gebruik je een abseilacht:
Haal een lus van het touw door de grote ring van de acht, sla dan die lus over het kleine oog. Hang het kliene oog in de karabiner in en draai de karabiner dicht!


Terug naar de inhoud